KREM Z GROSZKU ZIELONEGO

1/2 kg.zielonego groszku świeżego groszku lub mrożonego
włoszczyzna
1 listek laurowy
ziele angielskie kilka ziarenek
kubek śmietany kremówka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
sól
cząber
pieprz
cukier
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Warzywa z włoszczyzny umyć,oczyść,pokroić,dodać listek laurowy i ziele ang.,zalać wrzątkiem.Do wywaru włożyć opłukany groszek zielony,gotować 20 min.Ostudzić Wyjąć listek i ziele ang.Zmiksować zupę.Zagotować,dodać sok z cytryny ,cząber,śmietanę kremówkę,sól,pieprz,,gałkę muszkatołową oraz szczyptę cukru.Wymieszać.Zdjąć z palnika.Wlać do miseczek i przybrać np.natką.
 

Dodaj komentarz