DOMOWY CYDR

Bardzo się obawiałam go zrobić ze względu na różne przepisy jakie w internecie przeczytałam.Więc postanowiłam uszczknąć pomysłu trochę u Justynki Kretowicz z fb i swojego pomysłu na ten płynny dar bogów.Doszłam do wniosku ,kiedy zobaczyłAm i spróbowałam,że nie taki wilk straszny jak Go opisują.Roboty przy nim też nie za wiele.
 
 
5 kg. nieobranych jabłek -najlepiej ze sadu
10 litrów letniej wody
3/4 kg.cukru -aby powstały piękne bąbelki
1 łyżeczka startego lub mielonego imbiru
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
                      
W sokowirówce wyciskamy SOK  z całych jabłek wraz z gniazdem nasiennym(bez ogonków) .Wiórów ,które pozostają po wyciśnięciu nie wyrzucamy tylko dodajemy do soku z jabłek.Wszystko mieszamy razem(wióry i sok) ,dolewamy 3 litry wody letniej,mieszamy z moszczem i wlewamy do dużego naczynia(u mnie 1 gar nierdzewny i miska duża do ucierania maku.)Przykrywamy płóciennymi ściereczkami zostawiamy na 7 dni.Codziennie mieszamy rano i wieczór.(jeśli robiliśmy cydr w południe to już wieczorem mieszamy bo masa lekko puchnie).Po tym czasie wyciskamy sok z moszczu ,który nam się przefermentował np.przez kilkakrotnie złożoną gazę(u mnie przez lnianą torbę na zakupy-upraną rzecz jasna:) )Do soku dodajemy starty imbir,mieszamy.Sok z imbirem wlewamy do dużego gąsiora,dolewamy  7 litrów letniej wody wymieszanej z cukrem(mieszamy ją tak długo aż  się cukier rozpuści).
                     
Przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką,sciskamy gumką recepturką i zostawiamy cydr na 24 godz(nie dłużej).
Na drugi dzień butelki z zakrętkami, myjemy i wyparzamy np.jak ja w 100 st.w piekarniku.
                     
Studzimy je.Cydr ściągamy z butli.Jeszcze raz przecedzamy.Zalewamy do połowy butelek ,po to aby nam nie wybuchł(będzie pracował jeszcze).Zakręcamy butelki nakrętkami i wynosimy do piwnicy .Pić już można po 2 tyg.Mniammm…ja wypiłam na trzeci dzień buteleczkę hi hi.
Smacznego.
                 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s