ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

pęczek szparagów
1.5 litra esencjonalnego bulionu
1/3 szkl.mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl.gęstej kremówki
2 żółtka
sól
cukier do smaku
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Obrane,opłukane szparagi wkłądamy do gorącego rosołu i gotujemy do miękkości a potem przecieramy przez sito(główki szparagów można przed gotowaniem odciąć i osobno lekko podgotować i na końcu już w miseczce je dołożyć).Dodajemy  z powrotem do bulionu i zagęszczamy mąką rozprowadzoną w zimnym mleku,przyprawiamy lekko solą i cukrem,zagotowujemy.Po ugotowaniu i zdjęciu z ognia dodajemy lekko ubitą śmietanę kremówkę z żółtkiem i łączymy z zupą.Nalewamy do miseczek i podajemy bardzo gorącą.Do zupy bardzo smakują cienkie włoskie paluszki lub grzanki.(ja swoje paluszki zjadłam przed ,były bardzo smaczne hi hi).
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s