BARSZCZ UKRAIŃSKI

1.5 litra wywaru z mięsa i warzyw
50 dag.buraków ugotowanych w mundurkach i startych
1/2 szkl.białej fasoli dzień wcześniej namoczonej
20 dag.kapusty białej lub 1 mała
1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
1/2 selera
3 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól
pieprz
cukier
2 ząbki czosnku starte
sok z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego
1 łyżka mąki
1/3 szkl.słodkiej śmietanki lub mleka
1/2 szkl.śmietany 18%
posiekana natka pietruszka
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Fasolę ,którą namoczyliśmy dzień wcześniej obgotowujemy do prawie miękkości.Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce do jarzyn o dużych otworach.Zalewamy je gorącym wywarem i gotujemy.Dodajemy białą fasolę.Por i kapustę szatkujemy(ja miałam małą kapustkę więc ją przecięłam na ćwiartki)wkładamy do zupy.Ziemniaki gotujemy w osobnym garnku.Obieramy i kroimy w kostkę.Później dodajemy do zupy już pod koniec gotowania.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat.Mąkę mieszamy ze śmietanką,i wlewamy do zupy,zagotowujemy.Doprawiamy do smaku czosnkiem,cukrem,solą,pieprzem cytryną.Podprawiamy zupę śmietaną.Zupę przed podaniem posypujemy zieleniną.Smacznego.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s