ROGALE Z KONFITURĄ RÓŻANĄ

            
 
Rogale ,rogale i jeszcze  raz rogale.Małe ,duże,kruche i drożdżowe.Mam tyle przepisów ,że duża książka kucharska by je nie pomieściła,ale jednym fajnym przepisem bym się z Wami podzieliła.Przepis troszkę wymagający pracy przy cieście,ale jakie potem z tego są efekty.Puszysty,mięciutki przepyszny rogalik .
 
0.5 kg.mąki
0.5 kostki margaryny
2 łyżki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag.drożdży
3 jajka+ jedno żółtko do posmarowania ciasta
konfitura z róży lub inna
1 szkl.mleka
zapach waniliowy
cukier cynamonowy do posypania
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozcieramy z cukrem i mieszamy z mlekiem.Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką.Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy.Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy jajka oraz wlewamy margarynę.Wyrabiamy ciasto przez 20 min.tak aby było elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.Ciasto dzielimy na kule ,które lekko rozwałkowujemy np.na gr.0.5 cm.każdy nacinamy w trójkąty.Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę konfitury różanej i zwijamy od szerokiej części rogala.Smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem cynamonowym lub innym rogale.Pieczemy w 180 st. przez 15-20min.na złoty kolor.Trzeba przypilnować  bo szybko się pieką.:)
                  
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s