SPAGHETTI A’LA ARABIATA

 

Co powiecie na świeże papryczki chili,które są nieodzownym składnikiem tego sosu?To one nadają mu nieziemskiego smaku,odpowiednio  ostrego,wręcz palącego.Ktoś kto nie lubi bardzo ostrych sosów może dać tylko jedną papryczkę.Używamy papryczki wraz z nasionami,które dają ten posmak.
 
2 cebule średnie
2 ząbki czosnku
1 kg.pomidorów
2 świeże papryczki chili
2 łyżki oliwy z oliwek
150ml.bulionu
szczypta cukru
sol
pieprz
50dag.spaghetti
do dekoracji natka pietruszki
i papryczka chili
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cebulę posiekać,czosnek pokroić w plasterki.Pomidory pociąć na ćwiartki,usunąć gniazda,miąższ pokroić w drobną kosteczkę.Papryczki chili pokroić w plasterki.Olej rozgrzewamy  w garnku,wrzucamy cebulę i szklimy,dorzucamy czosnek.Dodajemy pomidory,chili i bulion.Doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień pod garnkiem i dusimy na małym ogniu.Gotujemy ok.15 min..Następnie przyprawiamy do smaku,solą,pieprzem i cukrem.Makaron gotujemy all’dente .Spaghetti nakładamy na talerze.Polewamy sosem z chili.Dekorujemy natką i papryczką.Smacznego.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s