ZUPA Z CUKINII I CZOSNKU

 

Zupa lekka,kremowa z dużą nutą czosnku.To jest jedna z najlepszych wersji zup z cukinii jaką jadłam.Gorąco polecam.
 
1 cebula
4 duże ziemniaki
2 główki czosnku
2 młode cukinie
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej bazylii
oliwa z oliwek
sól
 pieprz
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W rondlu podgrzewamy 4 łyżki oliwy,i wkładamy do niego drobno posiekaną cebulę i obrany, i pokrojony w plasterki czosnek.
Smażymy ok.5 -10 min.,do uzyskania złotego koloru (ale uważajmy aby go nie spalić).Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki i smażymy ok.2 min.stale mieszając.Wlewamy bulion,doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na malutkim ogniu gotujemy ok.30 min.Odstawiamy.Cukinię odkrawamy przy końcach,dzielimy wzdłuż na pól,potem na ćwiartki i pokroić na krótkie kawałki Zupę zmiksować na gładką masę.Ponownie zagotować,po czym dodać cukinię i gotować ok.10 min.Przed podaniem doprawiamy i mieszamy z bazylią.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s