BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

 

250 g.mąki
125ml.mleka
2 łyżki masła
2 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka cukru
20g .drożdży
1 płaska łyżeczka soli
kruszonka:
~~~~~~~~~~~~~~
0.5 kostki masła
1 szkl.mąki krupczatki
0.5 szkl.cukru pudru
1 cukier waniliowy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.Masło roztapiamy.Mąkę mieszamy z solą,dodajemy roztarte drożdże,masło,jajko i 1 żółtko.Wyrabiamy ciasto,mocno je ugniatając,przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy podwoi swoją objętość,ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką.Zwijamy ruloniki w ślimaki i zostawiamy na 30 min.aż podrosną,w tym czasie przygotowujemy kruszonkę.Bułeczki przyciskamy dłonią i nakładamy kruszonkę,wstawiamy do pieca w 180st. na 25-40  min.
 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s