CUKINIA SŁODKO-KWAŚNA DO SŁOIKA

 

2 k.młodej cukini
1 kg.cebuli
1 kg.marchewki
1 łyżka soli
700 ml.octu winnego – ja dałam 400 zwykłego octu 10%wymieszanego z 300ml.przegotowanej wody
2 litry wody
1 szkl.cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnkach
10 ziaren ziela angielskiego
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Cukinię myjemy ale nie obieramy,osuszamy.Skrobaczką do warzyw skrobiemy podłużne paski tak ,aby po obu stronach były końcówki zielone.Tak samo postępujemy z marchewką.Cebulę kroimy w  piórka.Warzywa mieszamy w misce z dodatkiem soli ,przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na kilka godzin.Przygotowujemy marynatę zagotowując wodę z octem,cukrem oraz pieprzem mielonym i ziarnistym.Dodajemy też ziele angielskie.Warzywa odciskamy i układamy w słoiku,zalewamy do pełna marynatą.zakręcić i pasteryzować 15 min.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s