SOS CYGAŃSKI DO SŁOIKÓW

Przetwory to moja pasja.Robię je bez opamiętania.Jak zauważycie ,nie miałam ostatnio czasu nawet przybrać słoiki,tak aby ładnie wyglądały na zdjęciu,bo kiedy tylko zakręciłam ostatnią nakrętkę ,zostały „w haniebny sposób”:) porwane,i zapakowane do torby przez moją siostrę.Mnie ,na pocieszenie zostało zdjęcie zrobione w biegu.Jest ostry , wtedy dodać mniejszy kawałek papryczki chili,ma niepowtarzalny smaczek.Taki sosik używamy do kanapek,użyć go można też  jako dipu, a ja nawet z nim w roli głównej zrobiłam sos.
 
Przepis zapożyczony od kuchareczki 58 z blogu „Moja książka kucharska”.
 
1,5 kg.pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka vegety
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy

1 papryczka chili-nie musowo
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pomidory obieramy ze skórki sparzając je gorącą wodą na kilka chwil.Nacinamy lekko  krzyż na czubku pomidora,i zdzieramy skórkę.
Kroimy je w drobną kosteczkę.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,posiekany czosnek,pokrojona w kostkę papryki i resztę przypraw.Wstawiamy wszystko na mały gaz i dusimy 1 godz.Ja dusiłam go dłużej bo lubię jak sos jest troszkę gęsty.Miksujemy blenderem i jeszcze dla lepszego wyglądu sosu,przecieramy przez sito.Wlewamy do słoiczków.Zakręcamy i pasteryzujemy przez 10-15 min.Z porcji podanej w tym przepisie rzeczywiście wychodzi ok.2 litrów sosu
 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s