HERBATA PO ROSYJSKU

1 i 1/2 litra wody
10g.herbaty
260g..konfitury lub dżemu (malinowego,wiśniowego,porzeczkowego…)
rum
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`~~~~~~~~~~~~~~~~
Imbryczek wyparzyć wrzątkiem,wsypać herbatę,zalać połową ilości wrzącej wody i postawić na brzegu ciepłej płyty grzejnej na jak najmniejszym ogniu,by esencja się nie zagotowała.Po 3 min.dolać resztę wody i parzyć kolejne 8 min.Dżem wyporcjować na małe spodeczki,a do filiżanek nalewać zaparzoną herbatę.Herbatę po rosyjsku podaje się bez cukru.Do herbaty można dolać niewielką ilość rumu.
Według mojego gościa  hapsfuji można ją pić przez trzymaną między zębami kostkę cukru.Zachęcam do wypróbowania, z tą kostką -może być ciekawie.:).
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s