OMLET PO HISZPAŃSKU

Przepis przywiozła moja siostrzenica z Hiszpanii,która tam przez jakiś czas  pomieszkiwała.
 
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka czerwona
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • szczypiorek
  • 8 jaj
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać cebulę pokrojoną w talarki,czosnek posiekany drobno,pokrojone w kosteczkę pomidory,paprykę pokrojoną w paseczki lub w kosteczkę.Dusić chwilę,doprawić ,posypać szczypiorkiem,odstawić w ciepłe miejsce.Jaka wbić do miseczki,dodać 2 łyżki wody,sól i pieprz(po troszeczku).Wymieszać.Masło rozpuścić na drugiej patelni,i na gorące wylać jajka i smażyć na maleńkim ogniu omlet ,podważając od czasu do czasu brzegi..Na usmażony omlet wyłożyć masę warzywną,posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami.Włożyć do piekarnika i zapiec chwilkę.Omlet podawać bardzo gorący.Smacznego.

Dodaj komentarz