PRZECIER Z DYNI DO CIAST

 

Ostatnio zostałam mile obdarowana przez koleżankę wielką,pomarańczową dynią,i zaczęłam się zastanawiać co ja mam z nią zrobić.Obszukałam wszystkie przepisy jakie mam i znalazłam dwa,które mnie zaciekawiły.Troszeczkę zmodyfikowałam dodając ,tu i ówdzie  coś od siebie i myślę, że nieźle wyszło.Postanowiłam zrobić dynię w trzech wariantach:
-dynię z przepisu Olgi Smile z pomarańczą ,cynamonem i imbirem(a ja dodałam do tego miętę z krzaka i kardamon, a cytryny zastąpiłam limetką.
-dynię z prawdziwą laską wanilii
– i przecier dyniowy(ale nie słodki,który można używać do pieczenia ciasta z dyni.
 
 
1 dynia
100ml.wody-200ml.
pół łyżeczki-1 kwasku cytrynowego
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dynię obrać,usunąć pestki(ja je suszę i potem mam na zimowe dni co dłubać).Miąższ drobno pokroić,wrzucić do garnka.Wodę rozmieszać z kwaskiem cytrynowym i zalać dynię,posolić do smaku.Dusimy na małym ogniu ,aż dynia się zrobi miękka i rozpadnie.Miksujemy lub przecieramy przez sito.Wkładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.Pasteryzujemy 20 min.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s