DOMOWY ROSÓŁ Z WOŁOWINY

Przez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się rosołku i postanowiłam zrobić go jak kiedyś,kiedy uwielbiałam to danie.Taki z prawdziwego zdarzenia,na wołowince-wyszedł smaczniutki,i myślę że raz na jakiś czas będę go robiła.
 
Aby rosół był dobry,musimy wziąć na jedną osobę aż 400g.wołowiny,gdyż mięsa w rosole nigdy nie może być za dużo.
800g.wołowiny
włoszczyzna-seler,pietruszka,marchewka, por,rzepka,kapustka,zrumienioną cebulę na blasze
sól
ziarnka pieprzu czarnego i ziela ang.
dla kolorku odrobina kurkumy
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się mięso gotuje ,tym więcej daje z siebie soków i rosół będzie mocniejszy.Szumowiny starannie zebrać .Rosół powinien się gotować od 3-6 godz.(u mnie 4 godz.) potem włożyć warzywka i cebulę.Posolić.,wsypać ziele ang. i pieprz ziarnisty.Gotować- wody nie dolewać podczas   gotowania rosołu.Po ugotowaniu rosół przecedzić.Dodać kurkumę dla koloru lub użyć karmelu, który też stosuję, a mam zawsze pełny słoik ,który przyrządzam bo używam też karmelu do sosów.Rosół podać w talerzach i przystroić natką pietruszki.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s