GULASZ TRANSYLWAŃSKI

 

O TEJ POTRAWIE MÓWI SIĘ RÓŻNIE NP.W MOIM DOMU BYŁA NAZYWANA KAPUCHĄ ZE ŚMIETANĄ I MIĘSEM ,ALE JAK SIĘ DOWIEDZIAŁAM JEST TO TRADYCYJNY GULASZ KUCHNI SŁOWACKIEJ.
 
1 kg.łopatki wieprzowej
80 dag.kiszonej kapusty
4 cebule
60 g.smalcu
ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kminku
1 łyżka mąki
1/4 litra śmietany
sól
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Siekamy drobno cebulkę i przesmażamy ją na rozgrzanym smalcu,dodać pokrajane na kawałki mięso,obsmażamy,podlewamy wodą (1/3 szkl.),solimy,posypujemy papryką słodką i dusimy około 40 min.pod przykryciem,dodając kminek i roztarty czosnek z solą.Kapustę myjemy,siekamy,i dodajemy do mięsa,podlewamy wodą na tyle, aby przykryła kapustę.Gotujemy do miękkości,od czasu do czasu mieszamy.Połowę śmietany mieszamy z mąką,zalewamy nią potrawę i gotujemy jeszcze kilka minut aby mąka straciła smak surowizny.Podajemy ją w głębokim naczyniu,polewamy pozostałą śmietaną.Pycha.Smacznego.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s