KURCZAK PO PRUSKU

  • 1 niewielki kurczak
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    3 śr.wielkości cebule
    4 ząbki czosnku
    1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
    szczypta imbiru
    1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    250 ml.bulionu
    1 niewielka łyżka łagodnej musztardy
    szczypta mielonej kolendry
    sól
    pieprz
    do dekoracji:
    4 liście sałaty
    4 plasterki cytryny
    szczypta curry
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kurczaka podzielić na 4 części.Na patelni rozgrzać masło  i obsmażyć z każdej strony mięsko na rumiano.Przełożyć do rondla.Cebulę obrać i zetrzeć na drobnej tarce,czosnek obrać i posiekać.Do miseczki wlać 1 łyżkę oliwy,dodać cynamon,imbir,ostrą paprykę i kolendrę.Wszystko utrzeć,a następnie połączyć z musztardą,solą i pieprzem.Tak powstałą masę rozpuścić w bulionie i zalać nią kurczaka.Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.Liście sałaty umyć,osuszyć i ułożyć na talerzach.Na każdy z nich położyć porcję kurczak i obficie polać.
    sosem.Udekorować plasterkiem cytryny.Całość oprószyć szczyptą curry.
     
    Szczególnie do tego przepisu zachęcam  . Kurczak ma cudowny smak i jest delikatny.

     

 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s