SPAGHETTI A’LA PUTTANESKA

Dania z makaronem to w dzisiejszych czasach wielki przebój.Kuchnia włoska pnie się na szczyty w naszym kraju i tak łatwo z niego nie spadnie.Bo są tacy ,którzy makaron mogą jeść codziennie i im to się nie znudzi. Przy tym doznamy wielu przyjemnych chwil ,gdy będziemy je przygotowywać i konsumować .
 
1 słoiczek anchois-ja dałam koreczki helskie bo w sklepie innych nie było.
8 dag.czarnych oliwek
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryczka chili
2-3 łyżki oliwy z oliwek
50 dag.pokrojonych pomidorów
30-40 dag spaghetti
4 dag.kaparów
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Anchois grubo pokroić.Oliwki czarne pokroić w plasterki.Posiekać cebulę,czosnek przecisnąć przez praskę.Strąk chili pokroić w cienkie krążki.Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie.Dodać anchois i chili,smażymy razem wszystko chwilę.Dodajemy pomidory,oliwki i kapary,i dusimy ok.10 min.na małym ogniu.W tym czasie nastawiamy wodę w garnku na makaron,wsypujemy sól i wlewamy odrobinę oliwy.Na gotującą się wodę wrzucamy makaron i gotujemy all dente.Odsączamy.Sos przyprawiamy do smaku.Makaron mieszamy z sosem lub polewamy.Od razu podajemy.Smacznego.

Dodaj komentarz